Geschiedenis

Geschiedenis

De Fernandes Autohandel heeft zijn oorsprong in het jaar 1953, wanneer aan de Klipstenenstraat de nieuwe onderneming, toen onder de naam Technische Zaken, wordt geopend. Het assortiment bestond toen voornamelijk uit Fargo-trucks, auto’s, bromfietsen, fietsen, auto- en truckonderdelen en buitenboordmotoren. De eerste auto die aan de man wordt gebracht is een Plymouth. Naast deze en de Fargo-trucks, zijn in de eerste jaren ook andere Amerikaanse merken zoals Chrysler, Buick en Pontiac in trek. Afwisselend zijn ook de merken Simca, Landrover, Peugeot en Triumph in de showroom uitgestald. Pas na de jaren zestig komen Japanse merken op het toneel.

In 1963 krijgt Fernandes het agentschap voor Isuzu. Na aanvankelijk een voorzichtig inkoopbeleid te hanteren, groeit de afzet in daaropvolgende jaren gestaag en geleidelijk aan wordt het oude straatbeeld van de Mercedes-bussen volledig overgenomen door Isuzu-bussen afkomstig van Fernandes. In 1970 wint medewerker Giersthove als topverkoper van Fernandes Autohandel, de Isuzu-prijs voor beste regionale verkoper. In 1971 verkoopt het bedrijf in totaal 1000 auto’s.

De jaren tachtig kenmerken zich door de sterk afgenomen kredietwaardigheid van Suriname en een gebrek aan vreemde valuta, hetgeen gepaard gaat met grote beperkingen voor handelsbedrijven in Suriname. Samen met andere afdelingen van Fernandes wordt in deze periode ook de showroom gesloten.  Eind jaren tachtig komt hier eindelijk verandering in wanneer de overheid een lening krijgt van Japan en middels een kredietlijn, via Fernandes, Isuzu-voertuigen laat kopen ten behoeve van de productiesector. In 1988 levert Fernandes weer Isuzu-voertuigen aan de bussector, het politieapparaat en twee jaar later ook aan de privé- en de landbouwsector. Op de viering van het 25-jarige jubileum van de samenwerking tussen Fernandes en Isuzu (1963-1988), had Fernandes al meer dan 5500 Isuzu-voertuigen aangekocht.

In 1997 voegt Fernandes Autohandel de Honda All Terrain Vehicles (ATV’s) toe aan zijn assortiment. Vooral bij klanten in de mijnbouw, die hiermee de reistijd over moeilijk begaanbare terreinen in het binnenland aanzienlijk kunnen verkorten, slaan de ATV’s goed aan. De jaren negentig kenmerken zich ook door de introductie van computerbestuurde systemen, zoals brandstofinspuitsystemen, wat voor vele technische medewerkers betekent dat zij nieuwe trainingen moeten volgen. Daarnaast start Fernandes in de jaren negentig ook als eerste bedrijf in Suriname met het concept van leasen. Het eerste leasecontract is met de Suralco, maar al gauw volgen ook contracten met de EBS, SWM, Staatsolie en VSH.

In het nieuwe millennium richt Fernandes zich alsnog voornamelijk op de verkoop van voertuigen aan bedrijven. In 2006 brengt de Autohandel maandelijks een hele container met Honda ATV’s binnen en in 2007 ontvangt het bedrijf van Isuzu de Number 1 Share in Truck Market in Suriname Award. Ook de Honda Challenging Spirit Award wordt de onderneming toegekend. Desondanks wordt het jaar 2007 met verlies afgesloten en in 2008 vindt er binnen het bedrijf een grondige reorganisatie plaats. Er komt onder andere een nieuwe directeur, het management ondergaat een transformatie, het informatiesysteem worden gemoderniseerd, de winkel opent voortaan ook op de zaterdag zijn deuren en in februari van 2009 mag Fernandes Autohandel zijn ISO-9001:2000 certificaat in ontvangst nemen. 

In 2010 maakt Fernandes Autohandel op de landbouwbeurs positieve indruk met de Mahindra-tractor en dat jaar wordt ook de terugkeer van het merk Volkswagen aangekondigd. De Honda ATV’s blijven in de komende jaren goed verkopen en ook de Isuzu D-Max blijft bij de Surinaamse bedrijven in trek. De D-Max maakt trouwens in achtereenvolgende jaren steeds een goede beurt tijdens de razend populaire savannerally. Fernandes Autohandel ontvangt in 2012 voor de derde keer de Isuzu Award voor de beste verkopen in de regio. Uitstekende relaties met Surinaamse klanten uit het bedrijfsleven zoals Telesur en de EBS en ook met de politie, zijn medeverantwoordelijk voor deze successen.

In 2012 introduceert Fernandes Autohandel de nieuwe Honda Super CR-V en in ditzelfde jaar vindt ook de presentatie plaats van de Honda-scooter. Bij de Autohandel vinden er in 2013 enkele grote veranderingen plaats. Een van de meest ingrijpende daarvan is de volledige renovatie van de showroom die medio 2014 werd afgerond, op tijd voor de (her)introductie van het nieuwe merk in het Fernandes-assortiment: Volkswagen.

Ook een ingrijpende renovatie vond plaats in de Isuzu, Honda, Subaru-showroom in 2016. Fernandes Autohandel levert nog steeds actief een bijdrage aan de rallysport en was in 2018 de hoofdsponsor van de Isuzu Savanne Rally 2018.

Download ons jaarboek